Eentonig op tour, Jan doet het gewoon

Jan is één van de drijvende krachten achter de tofste underground-feestjes van Leeuwarden en Groningen. Hij promoot, organiseert, boekt en maakt sinds kort ook muziek onder de naam Eentonig. We zochten hem op in een kraakpandje in Groningen.

Jan en ik gaan way back. We groeiden 20 jaar geleden samen op in Oosterwolde en Appelscha. Daar is geen reet te doen, behalve blowen bij het Hertenkamp en het busstation. Als je naar een feestje wil, moet je het zelf organiseren. En dat deed Jan dus toen al met legendarische Canadameer en Mictjeck feestjes. Je had erbij moeten zijn.

Pino

Inmiddels wonen we beiden al jaren in Groningen, al is Jan ook veel in Leeuwarden te vinden. Hij is nog steeds die guy, die overal toffe underground feestjes neerzet. Zo runde hij samen met anderen een aantal jaar de Pino. Een kraakpand aan de Hereweg, dat uiteindelijk een cultureel centrum is geworden.

Helaas is het sinds een aantal maanden gesloopt. Ook heeft ‘ie een tijdje een sexshop gehad in de Muurstraat. Was ook mooi. Op Facebook zag ik voorbij komen dat hij nu muziek maakt en er zelfs mee gaat touren. Tijd om bij te praten.

Hey Jan! Alles goed?

“Ja zeker! Ben druk bezig met van alles en nog wat. Maar nu dus ook met mijn eigen muziek.”

Ja Eentonig dus, vertel!

“Oke, laat ik voorop stellen dat ik geen hele goede muzikant ben. Ik wil wel beter worden, maar het schiet gewoon niet op. Dus dacht ik op een gegeven moment: wat ik wel kan, daar ga ik in doorslaan.”

“Nu speel ik steeds het zelfde deuntje. Ik wil niet zeggen dat ik het geperfectioneerd heb, maar het klinkt wel ergens naar. Ik doe er trouwens wel wat variaties op hoor.”

“Op m’n bandcamp kun je een beetje luisteren wat ik doe. Maar wat er nu online staat, lijkt niet heel erg op wat er live gebeurt. Ik zing er namelijk ook bij. Zo heb ik een nummer over een vrouw die ik een keer langs zag lopen. En ik heb ook een liedje dat stiekem een gedichtje is.”

Oke nice, maar wat wil je er mee bereiken?

“Het doel van Eentonig is om een tour door heel Nederland te doen. Verder hoop ik andere muzikanten te motiveren. Ik hoop dat ze na het zien van mijn optreden denken: “dat kan ik 10x beter!” Dat is dan mooi meegenomen.

“Want er zijn zo veel goede muzikanten die er niks mee doen. Echt zonde. Eigenlijk wil ik dus vooral anderen aanzetten om ook te gaan touren.”

En hoe gaat het met de planning?

“Ik heb een tourtje van 7 tot en met 11 augustus. Ik heb nu twee dingen vast staan. Ik kon 11 augustus optreden in de Zolder. Maar daar wil ik toch nog liever niet spelen. Ik wil eerst naar nieuwe plekken. Misschien dat ik er later ga spelen.”

“Als mensen mij kennen vinden ze het sowieso leuk, maar ik wil juist weten wat anderen er van vinden.”

Ga je trouwens in je eentje?

“Nee, nee zeker niet! Ik tour samen met Matinino en Flower Flows. Martenio komt uit Afrika. Ik heb haar vorig jaar leren kennen in de Pino. Zij zingt ook met piano en neemt een drummer mee.

“Flower Flows maakt ambient muziek, met een basgitaar. Daar zingt ze dan ook heel mooi bij. ”

Klinkt goed, hoe fix je al die plekken?

“Het zijn allemaal kraakpandjes of eetcafeetjes. Veel gaat dus via via.”

“Ik ben nu bezig om in Leiden te spelen. Ik heb daar allemaal vrienden wonen, die zeggen dat het daar net zo leuk als hier is. Dat wil ik dus wel eens zien.”

Neem je dan elke keer een piano mee?

“Op de meeste plekken is wel een piano. Als er geen één is, zoek ik op Marktplaats. Die haal ik dan op met de auto. De plaats waar ik optreed, mag de piano daarna houden.”

“Die krengen zijn fokking zwaar. Heel veel mensen willen er wel van af, gratis, als ze hem maar niet naar beneden hoeven te tillen. Je wil niet weten hoeveel we al versleept hebben.”

Haha mooi! Hoe zit dat eigenlijk met kraken en feestjes, het is toch verboden?

“Het verschilt per stad. In Leeuwarden zijn ze strenger dan in Groningen. Als je daar openbaar aankondigt dat er een feestje is, komt er een ambtenaar langs die zegt: “ja dat kan niet!”.

“In Groningen is er niks aan de hand.”

“Het heeft ook alweer wat. Zolang de verkeerde mensen niet weten dat het er is, komen ze ook niet.”

Wat maakt die feestjes zo speciaal?

“In een kraakpand kan alles. Je kunt bijvoorbeeld je eigen bier mee nemen. Nu maakt dat voor mij als muzikant straks niet meer uit, want dan krijg je toch gratis drinken. Maar voor het publiek is het ook leuk dat ze goedkoop kunnen zuipen.”

“In Leeuwarden gaat het nu heel goed trouwens. Ik heb veel geleerd van de Pino. Het is nu bijna altijd schoon. Daar hamer ik ook op. Aan het einde van een avond ruimen we gelijk op.”

“Bij de Pino kwamen af en toe ook gasten die vervelend werden. Toen wachten we altijd tot ze echt over de schreef gingen voordat we ze eruit stuurden. In Leeuwarden zijn we strenger. Als iemand irritant is, sturen we hem gelijk weg. Zo blijft de sfeer voor iedereen goed.”

Nog even kort: waar ben je nog meer allemaal mee bezig?

Met Bonfire Bookings organiseer ik samen met wat anderen allemaal showtjes voor bandjes. Zo regelen we optredens voor onder andere Pokémon Liberation Army, Shitfaced Mermaids en de Duitse band Torpedo Dnipropetrowsk.”

“We zijn nu bezig met een benefietconcert voor Kesha Niya. Dat zijn vrienden die met hun foodtruck naar Griekenland rijden om vluchtelingen een warm welkom te geven, ze zijn alleen zo goed als blut. Dus daar wil wat aan doen!

Tot slot. Hoe kunnen mensen weten dat er wat te doen is?

Als mensen Facebook hebben moeten ze Underground Events Groningen volgen. Die pagina heb ik ooit opgezet om het bereik van Pino te vergroten, maar dat is best wel groot geworden. Als je dat volgt, weet je wat waar is.”

“De leukste plekken staan trouwens niet op Facebook. Daar kom je alleen achter via mond-tot-mond reclame.”

Moet wel een beetje underground blijven natuurlijk. Lekker bezig Jan! Thanks!

Meer In gesprek met

Nieuwste