Knapperige honden bijten niet

Hondenvleesfestival in Yulin (China) ook naar Nederland? Freestyler Freek a.k.a. De Kreeft ging op zoek naar de mogelijkheden.

“Ach wat ligt onze kleine woefer daar toch braaf te sudderen tussen de peultjes en de pepertjes. Wat is hij stil, hè? Zo lag hij ook altijd in zijn mandje vóór de haard. Who’s a good boy? Who’s food boy? Yes you are! You are food boy!”

DeHondInDePot03

Fantastisch. Herinneringen aan je trouwe viervoeter ophalen onder het genot van een drankje in het plantsoen terwijl het baasje nu de kluif heeft.

Misschien heb je het al gehoord, het Lychee and dogmeat festival is weer begonnen. Insert hotdog joke here.  En voordat je nu watertandend de straat op gaat, het is helaas in Yulin, Guangxi, China. Het festival loopt van 21 tot 30 juni en er zullen tussen de 10.000 en 15.000 blaffertjes verorberd worden.

Het kan niet lang meer duren of het eerste Nederlandse hondenvleesfestival is een feit. Waarom? Ten eerste: de culinaire festivals schieten als champions de Nederlandse klei uit. Men neemt een aftandse truck met een barbeque, zet daarnaast een debiel met een accordeon en voilà, we zijn weer een foodfestival rijker. Ten tweede: import-festivals. Ook  Burning man krijgt een Nederlandse variant op de veluwe in 2017 (where the sheep sleep). Wat in het buitenland een hit is moet hier toch ook zeker slagen?

Combineer deze succesformules en je kunt niet om het hondenvleesfestival heen. We houden het hier in Groningen en noemen het Noorderslacht.

DeHondInDePot05

Ik vroeg Remco Kramer, kok  van Javaans Eetcafé in Groningen,  wat hij van mijn idee vond. Java is tenslotte ook een plek waar hond op diverse menukaarten te vinden is. Bovendien gaf hij nog een heerlijk recept mee om alvast in de stemming te komen.

Wat zou het lekkerste/minst lekkere ras zijn?
‘Die flubberdingen. Die flubberhonden. Een Shar pei? Ja die! Dat lijkt me wel wat. Een poedel lijkt me dan weer helemaal niks. Weinig vlees, veel haar.’

Heb je zelf honden of honden gehad?
´Nee. Dit mocht niet van mijn ouders. Zij hadden drie zoons. Hier hadden ze de handen behoorlijk vol aan. Later wil ik er zelf misschien een. Als ik dan zelf niet de handen vol heb aan mijn eigen kinderen.´

DeHondInDePot02

Ooit hond gegeten? En sta je te trappelen om zelf met het product aan de slag te gaan?
´Hond klaarmaken… ik sta niet te popelen. Ik heb het ook nog nooit gegeten. Ook tijdens mijn reis naar Thailand ben ik het niet tegengekomen. Ik zou het zeker eens willen proberen. Het vreemdste wat ik ooit zelf gegeten heb is slangensoep uit blik (geen unox). Mijn broer had het meegenomen vanuit China. Niet te hachelen. Als ik hond ga eten dan hoef ik denk ik ook geen heel bord vol, ik laat het in eerste instantie bij een staartje of pootje.’

Iets voor op de kaart van het Javaans eetcafe, bello op een bedje van tijm?
‘Ik Geloof dat dit geen succes wordt. Mensen in Nederland zien de hond vooral als huisdier en niet als iets wat op de menukaart staat. Laat staan op je bord. Dit mag toch ook niet volgens de wet?’ (officieel mag je wel honden- en kattenvlees eten in Nederland, slachten mag alleen een geregistreerd slachthuis doen.)

Zouden oude versleten fifi’s de voorkeur hebben? Of is culinair gezien de puppie een betere optie?
‘Puppies! Deze hebben minder spiermassa waardoor het vlees malser is. Dit geldt voor meerdere dieren. Zo heb je de beroemde Wagyu-runderen. Een Japans ras dat ook de hele dag staat te niksen terwijl het vlees gemasseerd wordt. Als je dan toch een oudere hond gebruikt, zorg dan dat hij zo min mogelijk heeft bewogen tijdens zijn leven. Ook zou je hem kruiden en bier kunnen voeren, dit trekt in het vlees. Wordt ook wel bij koeien gedaan. Ik heb ook nog een receptje in elkaar gezet, succes.’

 

recept hond

Meer Lifestyle

Nieuwste