Splendid: een explosie aan goede grooves

De rock-reggae band Splendid heeft net een nieuwe plaat uit: The Good Life. Wederom een explosie aan goede grooves en opbeurende liedjes. Wij hadden het genoegen om de vrolijke Hagenezen backstage in Simplon aan de tand te voelen over ondernemerschap, Jan Mulder en crowdsurfende rolstoelen.

 

Wat is het eerste wat er bij jullie Hagenezen op komt als je aan Groningen denkt?

“Er gaat niets boven Groningen! En natuurlijk ook Jan Mulder en de Martinitoren.”

 

Jullie nieuwe plaat The Good Life is net uit. Hoe is het album tot nu toe ontvangen?

“Wel goed, volgens ons. Je hebt het zelf gezien vanavond. Bij de meeste nummers zong het publiek gewoon mee. Dat is voor ons wel de belangrijkste bevestiging. Het is natuurlijk altijd spannend met nieuwe nummers, vooral wanneer ze wat ingetogener zijn. Bij het oudere werk weet je gewoon dat het helemaal losgaat. Maar vanavond was het bewijs dat de nummers van The Good Life net zo krachtig zijn.”

 

Wat is jullie favoriete track op de plaat?

“Stick Like Glue, The Good Life en Longing For Your Love. Vooral die laatste heeft een hele fijne vibe. We hebben de hele plaat live ingespeeld en dan heb je soms van die dagen dat alles klopt. Dat was bij dit nummer ook zo. We hebben ook de eerste van de vier takes gebruikt voor het album. Dat zegt al genoeg.”

 

Dat jullie goede artiesten zijn, staat buiten kijf. Zien jullie jezelf ook als ondernemers?

“We zijn als muzikanten 14 jaar geleden begonnen als een jamband. We wilden gewoon lekker spelen en daar kwam dit uit voort. We nemen ons werk wel heel serieus, dat zeker. Maar het voelt niet als werken. Als we een dagje weg zijn met de band dan grappen we altijd dat we op pad zijn met de stichting.”

 

Splendid bestaat al 14 jaar. Wat is het belangrijkste moment in jullie carrière tot nu toe geweest?

“Het begin natuurlijk. Dat we elkaar ontmoet hebben en dit zijn begonnen. Daarnaast is Sziget 2013 ook een belangrijk moment geweest voor ons. Sowieso is het spelen in het buitenland altijd spannend. De tent waar we moesten optreden daar was bij aankomst zo goed als leeg. Toen hadden we zoiets van ‘shit’ ! Bleek uiteindelijk dat de hekken dicht stonden. In een keer stroomde die hele tent vol. Dat zijn dus 16.000 armen die de lucht in gaan. Er ging zelfs een gozer in een rolstoel crowdsurfen, geweldig!”


Met wie zouden jullie nog een keer willen samenwerken?

“Naast onze vrienden? Anouk, dat is zo’n Haagse bikkel! En Pete Philly, die vent is echt heel vet. Perquisite erbij, helemaal goed.”

 

Wat is het meest absurde wat er op jullie rider staat?

“Streekgebak! We hebben vanavond een heerlijk stuk Knol’s koek gekregen. De luxe variant wel te verstaan. Met nootjes inderdaad.”

 

Wat is het meest memorabele backstage moment van Splendid?

“Gister in Doornroosje. Daar hebben ze een vrouw die voor de bands kookt. Dat doet ze door de muziek op te zetten en aan de hand daarvan gaat ze dingen klaarmaken. Het was echt heel lekker. Daarnaast hebben we nog een aantal keer op Zwarte Cross gespeeld. Dat is iedere keer heel tof geweest. Vorig jaar hebben we backstage bij de Raggae Weide een hele toffe jamsessie gehad met onder andere Beef, Typhoon en echt heel veel andere muzikanten. Daar zat zoveel liefde in die jam. Echt super vet.”

 

Tekst: Teo Lazarov

Foto’s: Joey Feikens

Tags:

Meer Backstage

Nieuwste