Hallo met Kyoko: Kelly van Binsbergen en het Y-U-no-doctor-yet-principe

Illustrator en filmmaker Kelly van Binsbergen brengt binnenkort een nieuwe documentaire uit: Hallo met Kyoko. Het is een kijkje achter de schermen bij een sekstelefoniste en niet zo maar eentje. Nee, het is Kelly zelf. Of om het maar in haar eigen woorden te stellen: “Wat is er mis met mij?!”

“Ben jij dit op de foto?” Collega Freek tuurt met dichtgeknepen ogen naar een laptopscherm waarop een sexy meisje de kijker verzoekt om haar te bellen. “Nee, dit zijn drie Aziatische meiden in één gephotoshopt.” Kelly Van Binsbergen kijkt mijn mede-redacteur met een lachje aan. “Lang leve Minerva!”

Kelly van Binsbergen

Binnenkort brengt de West-Zeeuws-Vlaamse een film uit gebaseerd op haar eigen schemerleven als sekstelefoniste. Een uit de hand gelopen hobby, die tot op de dag van vandaag haar juices laat flowen en waar ze maar met moeite afscheid van kan nemen. Daarom nog één laatste ode aan het werk en een kritische vraag aan zichzelf: “Wat is er mis met mij?!”

Ja, wat the fuck is er inderdaad mis met jou Van Binsbergen! Kelly begrijpt de Jiskefet referentie meteen en lacht. “Nou, eigenlijk een hele boel. Waar moet ik beginnen? Ik ben als baby gevonden in een vuilnisbak in China en ben geadopteerd door mijn ouders die Van Binsbergen als familienaam hebben. Weet je wel, bin, afvalbak… Oh en mijn vader is manager van een seksshop.” Oké.

Wij op DATkantoor zijn eigenlijk meer benieuwd waarom Kelly helemaal uit Hilversum, tussen de deadlines van haar ‘echte’ werk bij de NPO in, naar Groningen is afgereisd. Speciaal voor ons? “Eigenlijk wel”, zegt ze. “En ik heb hier gestudeerd en mis de mensen. Dus dat komt er als bonus nog bij.”

Sex sells

Twee weken voor onze ontmoeting krijg ik een appje van de documentairemaker. Ze heeft het stuk over SALAM gelezen en wil graag een keer met ons om tafel. Haar nieuwe docu Hallo met Kyoko is in de maak en Kelly wil er het een en ander over vertellen.

Hoe ze mannen urenlang aan de lijn houdt. Hoe ze seksverslaafden toch iedere keer laat terugkomen, al zeggen ze dat ze willen stoppen. En waarom ze dit werk naast haar normale carrière nog blijft doen. Ja, ze pakt het allemaal mooi in. Want hè: sex sells, brah!

Waar ikzelf wel meer in geïnteresseerd ben, is hoe Kelly zo’n dikke baas is geworden in de televisiewereld. Net afgestudeerd en nu al achter de montageknoppen van de NPO en SBS6. Dat ze een crowdfunding aan het voeren is voor haar uit de hand gelopen hobby bewijst in mijn ogen nogmaals dat we hier met een slimme ondernemer te maken hebben.

Y U no doctor yet!

Dit vermoeden wordt vrijwel snel bevestigd wanneer Kelly vertelt hoe ze überhaupt de creatieve sector is binnengekomen. “Ik kom uit een dorpje in West-Zeeuws-Vlaanderen. Na een korte poging om de studie International Business aan de Hanzehogeschool in Groningen te doen, ben ik bij Minerva beland”, zegt ze.

Hoe ze van een handelsstudie bij een kunstacademie uitkomt, is misschien nog interessanter dan het contrast tussen de twee opleidingen. “Het leek me heel leuk en ik heb in een paar maanden tijd een portfolio opgebouwd en me aangemeld”, zegt ze stoïcijns. Je kon dus al tekenen? “Nee. Maar zoals ik al zei, ik heb in drie maanden een portfolio opgebouwd.” Oh, oké.

Ze moet lachen om mijn verbazing. “Ik ben geadopteerd uit China, dus het Aziatische bloed stroomt door mijn aderen. Je weet wat dat betekent toch?” Nou? “Heel, heel, heel hard werken.” Haar wenkbrauwtje gaat omhoog. “Het motto is: y u no doctor yet!

OUT tv

Met eigenzinnige ideeën als het beplakken van een muur met tinderfoto’s gesorteerd op kleur en het tekenen van kamasutraboeken verwacht niemand op de academie dat Kelly ooit een baan gaat krijgen. She proves them all wrong. En alles begint met de vormgeving van een televisiezender voor mannenliefde.

“Terwijl iedereen in kroegen werkte voor minder dan minimumloon stuurde ik brieven en wachtte geduldig”, zegt de filmmaker. “Ondertussen verdiende ik een groot deel van mijn geld als sekstelefoniste. Dat was wel handig, want tijdens het bellen kon ik gewoon aan opdrachten werken. Ja, ik ben heel goed in multitasken.”

Haar wachten wordt beloond en ze land haar eerste klus voor OUT tv. “Ik mocht de huisstijl van de hele zender vormgeven. Dat was nog best een klus, want ja het moest heel glitter, maar niet te. Voor hun zusterbedrijf XMO moest het meer glamour. In de gay-wereld is dat gauw latex en leer. Ik moest een middenweg vinden.”

NPO en SBS

Uit de ene klus rolt ze in de andere. Kelly blijft trouw aan haar y-u-no-dictor-yet-principe, werkt haar ass off en staat binnen een aantal jaar in de montagekamer van het bedrijf dat voor SBS en NPO produceert. Kanttekening: het hoofd van montage is ziek en zij moet hem vervangen.

“Ik had natuurlijk weleens een montagetafel gezien, maar er echt mee werken.” Ze schudt haar hoofd. “Ik moest in hele korte tijd leren hoe dat ding werkt en de docu afmaken. Dat was een beste klus. Nachten doorwerken. Go, go, go.”

En gelukt? Weer die stoïcijnse blik. “Natuurlijk.” Of haar opdrachtgever tevreden is? Oh jazeker wel. “Daarom heb ik nu een jaarcontract bij een televisiezender gekregen. Het balletje gaat vanzelf rollen als je goed werk levert.

Hallo met Kyoko

Samen met haar partner in crime Martijn van Veen is de jonge filmmaker geselecteerd voor de Made in Amsterdam competitie. Dit betekent dat het duo zo’n vierduizend euro steun van het Amsterdams Fonds van de kunsten krijgt voor het project Hallo met Kyoko. Als de docu klaar is heeft een omroep al interesse getoond om de film over te nemen.

“Dat zou echt fantastisch zijn”, zegt Kelly. “Er loopt nu een crowdfundingactie tot en met maandag, maar al dat geld gaat naar het maken van de docu. Als die desbetreffende omroep het overneemt kan ik mezelf ook echt loon uitkeren.” Ze kijkt even weg met een lachje. “En anders maar geen loon. Die film wordt sowieso heel vet.”

Gouden tips

Van Binsbergen moet er vandoor. Ze gaat ’s avonds met de trein terug naar Hilversum, maar voor die tijd moet er natuurlijk geborreld worden. Ik laat haar niet gaan voordat ze me haar drie gouden tips heeft gegeven.

“Oeh, tips voor mijn collega’s? Gewoon heel hard werken aan iets wat jij wilt. Dat is er één. De andere is dat je gewoon goed moet zijn. Je skills moeten in elk deel van je vak uitblinken, dan komen mensen vanzelf wel bij je terug. Had ik hard werken al gezegd? Ja, hè.”

Help Kelly en Martijn mee en doneer een paar eurootjes aan het maken van Hallo met Kyoko. Is lachen. Is leuk. Ja, gewoon doen!

 

Meer In gesprek met

Nieuwste