Haunting Records: Groningen uitgespeeld, op naar Berlijn

Het gedreven technotrio Klankveld vertrekt naar Berlijn, in Groningen is niks meer te halen. Voor ze vertrekken geven ze nog een hele dikke afscheidsfissa. Natuurlijk vragen we ze hoe en wat!

Woensdag 10 november 2016, 15:44 uur, krijgen we een berichtje van Tobi en Rebecca op Facebook. Ze hebben als Felicitas (voorheen FLCTS) een EP uitgebracht. Of we daar iets over willen schrijven. Nou dat willen we wel, want dit is het tofste wat ooit in onze DM’s geslide is. En omdat ik wel wil weten wie Tobi en Rebecca zijn, nodig ik ze uit voor een bakkie op DATkantoor. Sindsdien zijn we matties.

Haunting Records

Via Tobi leer ik ook Hugo Tromp kennen. Hugo en Tobi maken elektronische rock in Nachtwacht, zetten het label Haunting Records op en maken samen met Techno God Leon – je raadt het al – dikke techno. Dit doet het trio onder de naam Klankveld.

Daarnaast blijkt Hugo epische filmmuziek voor de grootste merken van Europa te componeren. Je hoort hem er nooit over. Geen dikdoenerij. Mooie vent. En waar mooie gasten zijn komen er meer. Zo ook Frank The Manager. Met hem aan boord bij Haunting Records is de getalenteerde en gedreven groep elektronische-live-pioniers compleet.

Nu, tweeënhalf jaar later hebben ze Groningen uitgespeeld en vertrekken Hugo, Tobi en Leon naar Berlijn. Reden genoeg om even bij te kletsen op DATkantoor.

Hey hoi hallo, hoe gaat het met jullie?

Hugo: Goed!
Tobi: Goed!

Nou mooi. Komt Leon ook nog?

Tobi: Ja, die ben ik dus gewoon vergeten te vragen om te komen en nu kan ik hem niet meer bereiken…
Hugo:

…Lekker dan! Nou ja, dan doen we binnenkort wel een Leon EXCLUSIVE interview. Maar vertel, hoezo Berlijn?

Tobi: We hebben het gevoel dat we met Klankveld alles uitgespeeld hebben. De afgelopen jaren hebben we ons enorm ontwikkeld en nu wordt het tijd om te verkassen naar de Capital of Techno.
Hugo: Groningen is perfect om te beginnen. Paradigm en Simplon hebben ons mooie kansen gegeven. OOST en Kopjek passen niet echt in ons straatje… En dan houdt het wel snel op eigenlijk! We hebben trouwens ook nog een residentie in Amsterdam, maar dat is ook best ver weg van Groningen.
Tobi: Amsterdam is tering duur om te wonen. Berlijn is echt goedkoop. En de clubs gaan in Damsco om 05:00 uur dicht. In Berlijn kun je zelfs bij de grootste clubs nog om 07:00 uur aankomen. Dat is perfect. Onze droom is dat we het grootste export product van Europa worden. Dat heeft een dronken boeker in Duitsland ooit tegen ons gezegd, maar daar blijven we bij. Voor minder doen we het niet!
Hugo: Ja we gaan dikke tours doen over de hele wereld!

Sick. Kennen jullie daar al veel mensen?

Hugo: Frank heeft al wel wat lijntjes uitgegooid, maar we kennen nog niet echt veel mensen. Aangezien daar zoveel gebeurt, wordt het wel makkelijker om contacten te maken en grote namen te bereiken. We hebben niet alles uitgestippeld, we zien het ook gewoon als een avontuur, waarbij we onze droom gaan chasen.

Blijven jullie naast Klankveld ook nog met andere projecten bezig?

Tobi: Tuurlijk! Want daar is Berlijn ook een goede bodem voor. Maar we focussen ons natuurlijk wel vooral op Klankveld. Daarmee doen we echt iets unieks.
Hugo: Ik blijf gewoon werken als producer voor de studio waar ik al jaren bij werk. Dat kan prima op afstand.

En Hauntings Records?

Hugo: Gaat gewoon door! Dat wordt gewoon een Berlin-based label, het maakt helemaal niet uit waar we zitten.
Tobi: Haunting Records hoort bij Klankveld, hoe groter dat wordt, hoe groter het label.

Wat vindt Frank eigenlijk van dit alles?

Hugo: Laten we hem anders gewoon bellen. Hij wacht daar stiekem de hele ochtend al op…

Tuut-tuuut. Ha Frank! Wat heb je aan?

Frank: Een badjas en verder niks.

Oké lekker man, maar wat vind je ervan dat Klankveld naar Berlin gaat?

Frank: Eerlijk? Super kut! Maar ik begrijp ook wel dat het een hele mooie kans is. Groningen-Berlijn is ook weer niet zo ver. Ik zie dit ook niet als een end of an era, maar meer als een opening voor nieuwe dingen.

Wil je niet mee dan?

Frank: Nee, nu nog niet. Ik wil eerst afstuderen. Bovendien kunnen we altijd skypen en zo, dus misschien verandert er ook niet heel veel. Haunting Records is veel meer dan een label. Het is een collectief waarbij we van elkaar leren. Veel dingen gaan vanzelf, we hebben een goede samenwerking. Misschien komt het op een lager pitje te staan, maar het zal nooit stoppen.
Hugo: Ja het is gewoon fun!

Hoe omschrijf jij je rol bij Haunting Records?

Frank: In het begin vroegen Tobi en Hugo of ik wilde helpen met het opzetten van het label. Het leek mij leuk om mee te denken. Felicitas en Klankveld liepen toen ook al wel een beetje. Later ben ik management dingen gaan doen, maar ik heb een hekel aan de term manager.
Hugo: Hij wil ook gewoon niet dat we hem Frank the Manager noemen.
Tobi: Maar hij doet ook veel meer dan alleen managen, hij denkt ook met heel veel creatieve dingen mee.

Wat gaan jullie het meeste missen?

Tobi: Ik voel me een beetje verplicht om de eierbal te zeggen. Maar eierballen dus, koffieshops en Frank!
Hugo: De mensen!

En nog even over Leon hè wat vindt hij ervan?

Tobi: Hugo en ik kunnen niks anders dan muziek maken, bij Leon ligt dat anders. Hij is echt kapot slim, heeft universiteit gedaan en bakt vet goede pizza’s. Dus van zijn kant is het ook een sicke committent.
Hij wilde eigenlijk voor onbepaalde tijd naar Chili gaan. Had de tickets al geboekt. Maar toen we voor een uitverkochte Marktkantine speelden ging het roer om. Het was echt madness! Het voelde zo goed, we kregen zoveel goede reacties dat Leon zei: oké dit geef ik niet op, ik ga mee.

Tot slot: hoe zit het met de Keller Rave?

Tobi: Zaterdag 18 mei Haunting Records Keller Rave! We nodigen onze vrienden uit, Hugo speelt, Convolute speelt, Fluctu8 en Acid Hofmann sluit af. Geen poespas, geen snik snak. Verwacht dus geen lasers, rookmachines, discoballen en dat soort shit. Het moet een vrije keiharde space worden. We tapen ook alle camera’s van de telefoons af bij binnenkomst.
Hugo: Gaan we echt camera’s afplakken?
Tobi: Ja, dat bedenk ik nu ter plekke. Maar dat ga ik wel doen.
Frank: Nou, dat weet ik ook niet hoor. Wat wel leuk om te noemen is dat het eigenlijk niet als afscheidsfeest bedoeld is. We wilden gewoon een feest organiseren voor melodische techno om Groningen te laten zien dat het ook anders kan. Het feest was een tijd geleden al gepland, maar nu is het dus ook een afscheidsfeest.

Dat is inderdaad een leuk weetje. Thanks boys! Succes met alles, maar sowieso tot zaterdag!

De Hauning Records Kellerrave bij Allround aan het Akerkhof 4a in Groningen, begint zaterdag 18 mei om 23:00 en eindigt tot niemand meer danst. Kom je voor 00:00 dan kost een kaartje 4,- kom je later kost het je 6,- euro. Wil je zeker weten binnenkomen? Reserveer dan een kaartje via: i.want.that.kellerrave@gmail.com.

Meer In gesprek met

Nieuwste