Fragment: het schemergebied tussen band en dj

fragment

Zaterdag 29 juli is de eerste editie van Fragment: een nieuw platform voor elektronische live-acts in Vera. Is nodig, want het schijnt zwaar leven, daar in het schemergebied tussen band en dj.

Fragment is de oplossing voor een probleem waarvan wij niet op de hoogte zijn. Goed dat initiatiefnemers Rosan Rozema en Megan Leber even uitleggen waarom het toch wel nodig is, zo’n platform.

Zijn elektronische live-acts als een kwetsbare diersoort, die alleen in een beschermde habitat volledig tot zijn recht komt?

“Haha nee, maar ze dreigen wel uit te sterven als we ze niet wat meer gaan vertroetelen. Elektronische acts met een lage bezetting worden toch ontmoedigd wanneer bands meer kansen op grotere podia krijgen. Ze krijgen het gevoel niet altijd als volwaardige act te worden gezien.”

Dat zijn ze natuurlijk wel.

“Ja zeker! Ze beschikken over veel kwaliteiten en schrijven ontzettend goede nummers. Vaak produceren ze ook nog hun eigen muziek en kunnen overweg met een breed scala aan live-apparatuur en instrumenten.”

Als ze zo goed zijn, zo getalenteerd, knallen ze toch overal de voegen eruit, of is dat naïef?

“Zo simpel is het niet. Door die lage bezetting van de acts wordt regelmatig de inschattingsfout gemaakt qua apparatuur. Te eenvoudig met het geluidsniveau beperkt. Maar ze hebben minstens dezelfde techniek nodig als een ‘volwaardige’ band. Wanneer dat in orde is, knallen die voegen er inderdaad wel uit!”

Wat is nou foute boel voor een elektronische live-act, qua setting?

“Een huiskamersetting tussen singer-songwriters en gezellige kamerlichten. Dat is geen goede match. Meest frustrerende is tijdens een optreden merken dat er een volumelimiet is. Als je dat van tevoren had geweten, had je het misschien niet eens gedaan. Je helemaal geven, is dan vaak niet mogelijk.”

Animistic Beliefs

Puntje bij paaltje: Fragment is broodnodig.

“Ja, wij zien een moeilijk te overbruggen kloof en willen ons daar graag hard voor maken. Met Fragment hebben wij voornamelijk als doel om meer bewustzijn te creëren voor dit onderbelichte onderdeel van het geheel. We hopen dat we wat teweeg gaan brengen en dat we in de toekomst nog veel meer mooie acts mogen programmeren.”

Fragment

Over die mooie acts gesproken: de eerste editie wordt dik. Zo zijn we meer dan bekend met FLCTS. Het Duitse elektro-duo uit Groningen weet een hele vette set neer te zetten. Hij als het muzikale meesterbrein, zij als krachtige frontvrouw met heule fijne stem. Experimenteel met behoud van catchiness.

Ook vanavond: Slagwerk met klassieke roots van Fusus. Drumcomputers, geluiden van een zaagblad en groovy shit. Klinkt heel onsamenhangend, maar is echt prima.

Animistic Beliefs: uit RRRRRotterdam. Nemen gewoon hun vintage drumcomputers en synthesizers mee uit de randstad. Gaan ze nog op spelen ook.

En dan toch ook een DJ. De opkomende Leonie van der Laag. Draait vaak in OOST en laat daar iedereen zweten. Moet in Vera ook wel lukken. En oh ja, Kraakgraag: rauwe techno om te stampen.

Meer Niet te missen

Nieuwste