Deze acts mag je tijdens de Popronde niet missen van Richard Postma

Morgen strijkt de Popronde neer in Groningen. Zo’n dikke 40 acts uit de Verenigde Lage Landen mogen het aardbevingsgebied extra hard doen beven. 

Maar dus, vier keer tien bands. Echt moeilijk veel. Wat mag er absoluut niet aan je voorbijgaan? We vragen het aan Richard Postma. Hij speelt in Ortega, is fotograaf bij VERA, heeft zijn eigen label Tartarus Records en houdt van eierballen.

Ja hallo, Richard!

“Yo, ik ben aan het eten.”

Eetsmakelijk. Ken je de Popronde?

“De Popronde? Jazeker ken ik die. Het is altijd feest. Mijn vriendin Linda en ik hebben elkaar tijdens het festival ontmoet.”

Jullie zijn dus een Popronde stelletje! Wauw, wat lief.

“Daar belde je vast niet voor. Wat wil je weten?”

Jij hebt een goede smaak, dus ik vroeg me af of je tips hebt. Acts die we absoluut niet mogen missen tijdens het festival.

“Ja, dat heb ik wel. Het valt me sowieso op dat er heel veel metalbands zijn dit jaar. Dat vind ik hartstikke mooi. Maar ik ga ze niet tippen. Net als de vele singer-songwriters en garagebands. Dat zijn er zoveel. Daar heb ik het geduld niet meer voor, om al dat door te spitten.”

Wat ga je dan wel tippen?

“De dingen die me echt zijn opgevallen in de programmering. De acts die bijzonder zijn en buiten het gebruikelijke vallen. Ik heb er vijf, maar geen top-5, want ze zijn allemaal tof. Zoals bijvoorbeeld Bungalow en Dooxs.”

Bungalow en Dooxs? Die heeft Doortje van LGHTNNG ook al getipt.

“Heeft Doortje die al genoemd? Blij te horen dat ze een goede muzieksmaak heeft. Maar ik vind ze ook echt goed, dus daarom blijf ik bij mijn keuze. Bungalow is heel tof. Je hoort er eigenlijk van alles in terug.”

“Het heeft vet veel beats en synths in combinatie met gitaar. Ik had niet verwacht dat dit uit Nederland zou komen. Het is heel goed. Ik ben benieuwd of ze het live gaan waarmaken.”

23:30 BUNGALOW Grand Theatre Boven, Grote Markt 35

En Dooxs, waarom is die act je uit de hele lijst opgevalen?

“De act bestaat uit een meisje met wit haar en een meisje met zwart haar. De muziek klinkt heel duister, folky, electro. Het is een interessante mix. Vind ik heel vet.”

22:15 DOOXS Men at Work, Herestraat 76A

Cool. Wat is je nog meer opgevallen?

“Dan heb ik nog Fata Boom op m’n lijstje staan. Als Doortje die ook heeft genoemd, dan eet ik mijn schoen op.”

Nee, die heeft ze niet genoemd. Frank wel. Eet je nu alleen je veters op?

“Damn it! Rot toch op. Nee, ik ga voor Frank niet mijn veters opeten. Maar dan ook echt niet. Goed, weer even to the point. Fata Boom, dus. Ik weet niet wat voor freak circus dat is, maar het klinkt heel tof en het ziet er ook nog eens interessant uit.”

“Het is hiphop meets electro, meets triphop, meets Die Antwoord, meets M.I.A. Ik weet het niet allemaal niet, maar de gekste shit zit er doorheen. Het is heel cool.”

00:30 Fata Boom Vera Main, Oosterstraat 44 11

Oké. En wat heb je nog meer op je lijstje staan?

“De band Jagd. Ze noemen het zelf zware, harde indie. Ik weet niet of dat wel klopt, maar ik vind het wel cool. Het heeft wel wat en de clip is stoer.”

“Die clip is trouwens gemaakt door stop-motion animator Elmer Kaan. Hij is bekend van zijn samenwerking met onder andere The Prodigy. Dus al daarom zou ik het aanraden. Het is hard, pompend, jong en hysterisch.”

Jagd O’Ceallaigh, Gedempte Kattendiep 13 19

We zijn nu wel erg benieuwd op de redactie. Wat is je laatste tip?

“De laatste die ik wil tippen heet Black Acid. Het is een hiphop act en ik weet niet precies waar ik naar heb zitten luisteren, maar in combinatie met die clips ziet het er super weird en drugsgevoelig uit. Heel apart en vet.”

“Ik ben ook hierbij heel benieuwd of het live goed tot z’n recht komt. Want die video’s en de sound doen het hem voor mij. Als ze dit live kunnen overbrengen, dan heb je een hele bijzondere, nieuwe slag hiphopact te pakken. We zullen zien.”

23:00 Black Acid Simplon, Boterdiep 69 13

Dat waren er vijf! Super, dankjewel. Mag ik nog één ding zeggen voordat ik je laat uiteten?

“Dat mag.”

Black Acid heeft Frank ook al genoemd.

“Oké, ik hang nu op. Doei!”

Meer Niet te missen

Nieuwste