EURABIA – Een Oosters feestje zoals dat alleen in Europa kan

Caïro, Istanbul, het Midden-Oosten. Gooi dat allemaal door een Hollandse hutspot. Een dikke lading Euroshopper saus er overheen. Wat krijg je dan? EURABIA. Vette shit.

Soms vergeten we in Europa dat er meer is dat Amerika. Hiphop, metal, pop, allemaal een Westers product. Niet erg. Best tof zelfs. Maar het kan veel toffer. Want het verre Oosten heeft beats en kwarttonen waar je spontaan een audio-orgasme van krijgt.

Primeurtje

EURABIA is daar het goede voorbeeld van. Een hele avond beats, riffs en sounds die je paradigma van popcultuur niet alleen breken, maar ook verrijken. Volgens onze matties bij Simplon staat deze show op Amsterdam Dance Event.

Wij in Groningen mogen het als eerste beleven op vrijdag 6 oktober. Kijk, daar houden we van. Daarom duiken we na de tip van Simplon in de programmering. Je moet natuurlijk wel weten of iets tof is, voordat je er over gaat schrijven.

Cairo Liberation Front

We zijn aangenaam verrast. Sterker nog, de Oosterse vibes doen ons stuiteren door DATkantoor. Een van de acts is Cairo Liberation Front. De grappen vliegen gelijk in het rond, refererend naar Life of Brian.

De opzwepende beats en de hyperactiviteit zorgen voor een krachtige energie. Het duo uit Tilburg (say whuuut?!) draait muziek van de Arabische revolutie. Denk electro cha3bi uit de buitenwijken van Cairo. Huh, wat is dat nou weer. Het is vet, zoals je in de video hierboven kunt zien. En we hopen dat er meer van dit komt.

Altin Gün

Het is vooral tof dat het Nederlanders zijn, die zich hebben laten inspireren door de sound van Turkije, Marokko, Egypte en het Midden-Oosten. Dat werd ook eens een keertje tijd, aangezien een groot deel van onze burgers daar hun roots hebben. Zo ook Altin Gün met hun Turkse folkmuziek, psychedelia, funk en rock.

De band bestaat uit oud-basgitarist van Jacco Gardner, die verliefd werd op de Turkse folklore. Hij besloot er een hele nieuwe draai aan te geven door artiesten uit die regio te betrekken. Samen met de percussionist van Jungle by Night maken deze rebels toffe shit, die zowel authentiek als Westers klinkt. Nice.

Arabic by Night en Prace

Maar wacht! Er is meer. De avond wordt compleet gemaakt door een gast genaamd Prace. Deze producer heeft zelfs zijn eigen stijl uitgevonden: Dubnova. Een mix van Oosterse beats, Latino ritmes en dikke dub. Dat klinkt alsof er geen touw aan vast te knopen is, maar dat is dus niet zo. Het klopt en dat maakt het interessant.

Wanneer er op het menu ook nog eens twee Amsterdammers staan die ellectro, acid en synthpop weten te combineren met Egyptische retro onder de naam Arabic by Night. Tja, dan worden we natuurlijk heel nieuwsgierig naar wat er gaat komen.

Simplon, it better be good. Want voordat dit allemaal begint, staan wij te bouncen bij de DATmag x Funnybones Rebel Sessions Part IV bij onze favoriete rebels op het Suikerunieterrein.

Meer Niet te missen

Nieuwste