Project Shredder: Met de billen bloot

Binnen twee maanden droogtrainen, terwijl hij 60 uur per week werkt. Gaat het Teo lukken? FIT. coach Jeroen van der Mark helpt hem hierbij. Project Shredder.

Het avontuur genaamd Project Shredder begon op 25 mei bij een pleintje achter het Groningse Hoornsediep. Afzien was het. Niets is meer confronterend dan oog in oog staan met je eigen tekortkoming.

In mijn geval de kracht om een normale pull-up te doen. Arrogantie en vooroordelen over hoe ik mezelf in 8 weken tijd zou transformeren in een ware Bruce Lee lookalike vlogen snel uit het raam.

Resultaten

Toch bleef ik wel overtuigd dat het mij, een freelance journalist met een 60-urige werkweek, zou lukken. Zonder gym, met slechts twee uren training per week en een goed eetpatroon zou ik mezelf wel even helemaal droogtrainen.

Ik blies hoog van de toren, daagde naysayers uit, schuwde geen out of the box technieken zoals intermittend fasting en dagelijkse periodieke onderkoeling voor vetverbranding en spierherstel.  Het was puzzelen totdat mijn trainingsschema haalbaar werd en naadloos in mijn routine paste.

De mensen om me heen werden er moe van, totdat ze er vrede mee kregen dat ze een fanatieke, obsessieve idioot als zoon/partner/vriend/collega/kennis hadden.

Nu, 8 weken na dato, is het tijd voor de resultaten. De doelen die ik in het formulier van FIT. had ingevuld waren de volgende: 5 kilogram afvallen en de muscle-up kunnen. Voor mijn gevoel moest dit voldoende zijn om het Bruce Lee lijf te bemachtigen (een vetpercentage van 7% en brute kracht).

De weegschaal, de rekstokken en de spiegel liegen niet. Eerlijk is eerlijk, ik heb mijn hoofddoel niet gehaald. Ik ben verre weg van droog. Zelfs met 10 kilogram minder, tweemaal mijn doelstelling, kan ik nog geen volledig zelfstandige muscle-up.

Project Shredder: samenvattingOndanks de slechte kwaliteit een impressie van de gemaakte progressie

Voortgang

De tocht is belangrijker dan de bestemming zegt men. Mijn ondernemingsgeest en vastberadenheid is door Project Shredder absoluut veranderd. Ik had nooit gedacht dat er zoveel toewijding en passie los zou komen door deze uitdaging aan te gaan.

Van nauwelijks twee echte pull-ups binnen twee maanden naar tien keer vanuit volledig uitgestrekte vorm optrekken, het lukt. Eindelijk had ik met dit project de kans gecreëerd om me uit te leven, vermoedens omtrent de trainingsstrategieën en krachttrainingstheorieën van buitenbeentjes als Pavel Tsatsouline te testen en op het eerste gezicht belachelijke principes van afvallen toe te passen.

Mijn conclusie is dat ik veel meer bereikt heb dan de oude ik zou hebben gedacht. Door over Project Shredder te schrijven en wekelijks mijn training uit te voeren onder het toeziend oog van FIT.nl kon ik eindelijk mijn gedachten op nul zetten en gaan.

Ook al ben ik niet tevreden met het resultaat, het belangrijkste dat ik geleerd heb is: continuïteit zonder twijfel is de sleutel tot succes. Ik ben nooit zo gemakkelijk afgevallen en sterker geworden dan in de afgelopen weken. Met verbazing keek ik in de spiegel. Zelfs mensen om me heen, die in eerste instantie me aan het uitlachen waren, hielden na een week of drie hun mond en knikten verrast.

20160726_170253
Van 83 kilogram naar 73,7 in 8 weken

Stoppen of doorgaan?

FIT. coach Jeroen kijkt me aan wanneer ik enigszins teleurgesteld de resultaten presenteer. Hij heeft me de afgelopen 2 maanden wekelijks bijgestaan met voedingsadviezen, droge grappen en de nodige trainingstips.

Zijn blije hoofd verraadt dat hij iets weet wat mij ontgaat. Zeg het nou maar! “Dat je dit doel niet hebt behaald had ik je ook aan het begin van het traject kunnen vertellen”, lacht hij. “Bovendien heb je ieder weekend keihard lopen zuipen en ben je meerdere festivals afgegaan. Werk of niet, het maakt niet uit. Wat dacht je nou zelf?”

En nu dan? “Gewoon doorgaan. Je gaat me toch niet vertellen dat je in de laatste minuut van je partij de handdoek in de ring gaat gooien?” Wat?! Gaan we door? “Natuurlijk! Ok, 8 weken is niet gelukt. In hoeveel weken lukt het dan wel? Dat willen mensen weten.”

Mijn teleurstelling neemt een beetje af. Jeroen heeft gelijk. Wat wilde ik dan doen? Ook al was ik nu helemaal droog, dan nog was ik gaan doortrainen. Dat had ik allang besloten, opgeschreven en aan mezelf dagelijks herhaald: dit is het begin, dit is waar gemiddeld eindigt en waar Super Saiyan begint.

Vanaf nu is het doorgaan zonder deadline, totdat het doel behaald is en verder. Ik moet in mezelf lachen wanneer ik dit schrijf. Al die motivational shit die naar boven komt. Ach, ik heb het ook al eerder gezegd: I’m a sucker for American pep talk. Juist daarom is het tijd om die bullshit om te zetten in feiten. Time to turn this mush in to muscle. Wanneer men vraagt: what do you do? Antwoord ik: what ever it takes. Focus Teo!

Progressie: dieptepunten en mijpalen

Week 1: Pull-ups suck

Week 8: owning that shit

Week 3: Pistolsquats, hard as fuck

Week 5: Squat ya very much

Week 7:  Muscle-up, I’m coming for you, ya ugly son of a bitch

Illustratie: Wesley Danes

Meer Project Shredder

Nieuwste