Project Shredder: weekend haat

Project Shredder: Week 2. Samen met FIT. gaat Teo de komende twee maanden zijn droom nastreven om een lean mean shredded machine te worden.

Ik haat het weekend. Het is mijn grootste vijand. De satan in de woestijn die Jezus het universum aanbiedt als hij voor hem knielt. Alleen is het nu Pizza & Beer versus T-zero and his 1941 kilocalories quotum. Mijn ZZP-bestaan helpt enorm. Dagelijks zit ik tot laat in de avond gekluisterd achter mijn laptop #workworkwork append naar mijn vrienden die zich afvragen waarom ik niet even meega naar het Noorderplantsoen, het Hoornsemeer, of gewoon een biertje kom drinken op het terras. Het is tenslotte zomer.

Zaterdag

Mijn werk maakt het makkelijk om deze verleidingen af te weren en vol voor Project Shredder te gaan. Ja, zelfs op de vrijdagmiddag. Maar dan is er altijd de zaterdag. De dag die zelfs in drukke tijden een verplicht vrij karakter geniet in mijn wekelijkse planning. Het lijkt alsof onbewust alle verleidingen van de week ineens naar boven komen. Op het moment dat ik ‘s ochtends mijn ogen open, flitsen er beelden voor me van brownies, IPA’s, eierballen, saucijzenbroodjes en last but not least: Knol’s koek met boter. Oh, mien God, wat houd ik van Groningsekoek met een dikke laag smeuïge boter!

Toch gaat het tot nu toe goed. In de doelenlijst van mijn FIT.nl aanmeldingsformulier zette ik neer: 5 kilogram afvallen in twee maanden tijd. Van 83 naar 78 kilo. “Het is te doen”, opperde coach Jeroen. “In jouw geval moet je wel echt heel goed op je voeding letten en niet de aangegeven calorieën overschrijden. Dan lukt het zeker.” Dus ik noteer trouw naar alle eerlijkheid alles wat er in mijn mond gaat. Het gaat zelfs zo ver dat ik ‘s ochtends van tevoren al de FIT-app invul. Het is een routine geworden om bij mijn wake-up koffie minimaal een kwartier te puzzelen. Vraag:  wat eet ik vandaag? Antwoord: zoveel mogelijk!

20160603_112835
Asperges, volkoren zilvervliesrijst, kipfilet en gestoomde broccoli 

It’s all in the game

Wist je dat een bak Hüttenkäse (400 gram) slechts 356 kcl bevat? Net iets meer dan een saucijzenbroodje van de Hema (325 kcl). Het verschil? Na één bak zit je voor de komende 3 á 4 uren vol, terwijl één saucijzenbroodje smaakt naar twee. Een gevulde koek van 100 gram als tussendoortje rond 4 uur ‘s middags is 400 kcl vol in your face. Eén kilo aardbeien daarentegen: 290 kcl plus een voldaan gevoel van luxe. En dan heb ik het niet eens over het de-ene-calorie-is-de-andere-niet-verhaal. Yeah, that’s a real bitch.

“Foute instelling”, opperde mijn vriendin. “Je moet er geen spel van maken om zoveel mogelijk te eten, want op het moment dat er geen goede voeding in de buurt is, ga je alsnog veel vreten.” Ze heeft gelijk. Maar ik houd er nu eenmaal van en bij Project Shredder geldt: meer is beter. Vooral als het gaat om voldaanheid daar beneden in de gut. Dus ik puzzel en puzzel met voedsel, totdat er ongeveer 1900 kcl op mijn scherm staat en ik de rest van de dag alleen maar het lijstje hoef af te gaan. 100 kcl over? Geen probleem. Dat is precies één eetlepel pindakaas. Of nog beter: twee eetlepels honing.

20160606_092614

Moment van de waarheid

Maandagochtend is het moment van de waarheid. Op een krakkemikkige Aldi weegschaal waarvan de batterijen ongeveer om de week vervangen moeten worden, probeer ik zo stil mogelijk te staan. Tot nu toe brengt het onding me alleen maar goed nieuws. Het resultaat van de laatste weging: 78,4 kg. Dat is dus bijna 5 kilo in ongeveer tweeënhalve week tijd. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Hoezo heb ik dit nooit eerder gedaan? Oh, wacht. Ik heb dit eerder gedaan, maar toen keek niemand met me mee en schreef ik er niet over. Ja, ja the walk of shame is the best leverage.

“Hou je het nog een beetje vol om twee á drie keer te trainen in de week”, vroeg Jeroen me. Zo eerlijk als ik mijn bier invul, zo eerlijk schreef ik terug: het trainingsschema bevalt goed, maar dat rennen is er tot nu toe keihard bij ingeschoten. Op een of andere manier is het geen probleem om zelfs om 22:00 de ghetto achter Paddepoel in te duiken voor een goede sessie naar de klote gaan. Maar rondjes rennen in het plantsoen, ho maar! Daarom ligt de focus van deze week op het toevoegen van cardio in mijn routine.

En het bierdrinken, de Knol’s koek en de eierballen dan? Ach ja, if you can’t beat them, joint them! Zaterdag is Fuck-Jeroen-Dag. En trouwens: eierballen zijn slechts 217 kcl per stuk. Winning!

Collage foto: Wesley Danes

Meer Project Shredder

Nieuwste