Project Shredder: Body Dysmorphic Disorder

Project Shredder: Week 3. Samen met FIT. gaat Teo de komende twee maanden zijn droom nastreven om een lean mean shredded machine te worden.

Zie ik nou een sixpack verschijnen? Of toch niet? Ik span mijn spieren aan voor de 2 meter hoge spiegel in de woonkamer. Lekker in mijn onderbroek flexen, het is bijna een ochtendritueel geworden. Mijn woning heeft geen gordijnen en ik vraag me af of iemand me zou kunnen zien. En zo ja, of het er dan net zo sneu uitziet als dat het klinkt. Wonend op de vierde verdieping met geen hogere gebouwen in de buurt is de kans hierop gelukkig klein.

De fragiele fase

De weken van Project Shredder vliegen voorbij. Met nog een dikke maand in het vooruitzicht begint het vertrouwen dat dit experiment gaat slagen, toe te nemen. Geen rare crashdiëten, geen uren in een muffe gym en toch wekelijks zichtbaar resultaat boeken. Wat zeg ik, bijna dagelijks. Het is me de afgelopen week duidelijk geworden dat mijn lijf zich in een fragiele fase bevindt. Een drukke periode met slecht eten, maar toch net de max aan calorieën halend, resulteerde maandagochtend in een 80,4 kilogram. Schrik, slap in the face en een harde Focus, Teo! Woensdag woog ik alweer 78,4 kg.

Flexing Friday

Gelukkig draait het niet alleen om de weegschaal, maar om het hoofddoel: de Bruce Lee-body. En die komt eraan. Het lijkt alsof mijn lichaam indikt. Alles trekt zich terug naar plekken dichter op de spieren. De goudenregel die ik probeer te hanteren is alleen op vrijdag flexen voor de spiegel. Helaas lukt me dat niet altijd even goed. Vooral na de korte terugval in gewicht kon ik het niet laten om een aantal dagen achter elkaar een spiekmomentje te laten uitmonden in een strike a pose reeks. En zo besefte ik me weer waarom ik Flexing Friday had ingevoerd: Body Dysmorphic Disorder.

Eén ding vooropgesteld: ik lijd niet aan Body Dysmorphia, godzijdank. Deze mentale aandoening, die klinkt als de naam van een ranzige metalband, treed wel in hele kleine mate op wanneer ik teveel focus leg op hoe ik denk dat mijn lijf er uitziet en dat vergelijk met de werkelijke staat ervan. Een keer per week kijken is dan ook echt genieten van de geboekte vooruitgang. In die eerste paar tellen van Flexing Friday zie ik de daadwerkelijke veranderingen. Daarna vult mijn brein van alles aan, waardoor realiteit en wishful thinking door elkaar heen gaan lopen. Dit resulteert de dag erop eigenlijk altijd in teleurstelling.

Powerrrrrr

“Heeft je calorieënrestrictie invloed op je kracht”, vroeg FIT coach Jeroen me tijdens onze tweewekelijkse sessie. Ik vond van niet, maar kwam daar een dag later op terug. Waar ik vóór Project Shredder binnen een week duidelijke vooruitgang boekte in kracht, gaat het nu mondjesmaat. Een goed voorbeeld is de pistolsquat, oftewel squaten op één been. Een zware oefening. Volgens mijn trainingsschema moet ik drie setjes van zes per been doen met support. Bijvoorbeeld door me ergens aan vast te houden. Het uiteindelijke doel na 8 weken is, dit zonder steun te kunnen. Tot nu toe gaat het langzamer dan ik had verwacht.

Zonder vasthouden: drie pistols met wat hulp van het linker been en twee linker pistolsquats met flink wat hulp van rechts.

Maaltijden ‘preppen’

Wat voeding betreft begint er eindelijk een patroonwijziging te ontstaan. De gemakzucht waarmee ik eerst kantenklare maaltijden bij de Appie haalde, maakt plaats voor bakken tupperware gevuld met thuisgemaakt eten. “Ik wil dat je probeert om je voeding zoveel mogelijk te preppen”, gaf Jeroen me als huiswerk voor deze week. In eerste instantie dacht ik:  ain’t nobody got time for that! Maar het hoort bij de challenge, dus ik kocht komkommers, paprika’s, tomaten, spinazie en feta. Gewoon een lekkere salade van ongeveer 255 kilocalorieën voor tussendoor in een 1,6 literbak.

basic_salade_feta

Later op de dag at ik vol verbazing mijn “tussendoortje”. Halverwege de bak zat ik zo vol dat ik het weg moest leggen. Dit waren de zwaarste 255 kcl die ik in de afgelopen weken naar binnen had gewerkt. Nu begreep ik de kunst van het preppen. Bovendien scheelt het me sindsdien zo’n euro of tien per dag. Door het veelvuldige gebruik van de FIT. app weet ik ondertussen de verschillende waarden per product. Dat maakt boodschappen doen een stuk sneller en efficiënter.

Tip van de week:  1 snee volkorenbrood, 2 eetlepes cottage cheese, 1 eetlepel honing, 2 aardbeien door de helft. Tadaaa: een vullend taartje van 267 kilocalorieën. Winning!

Taartje_aardbei_honing

Collage foto: Wesley Danes

Meer Project Shredder

Nieuwste