Necropop icoon Douwe Dijkstra start het liefst de dag met een smoothie

Hij is actief bij kunstenaarscollectief Heksenhamer, speelde jarenlang bij de band Noir en is al een tijdje samen met ‘de sneue vertoning’ actief binnen het macabere genre ‘Necropop’. Dit is de ochtend van theatermaker Douwe Dijkstra!

Wat is het eerste wat er door je heen schiet, als ’s ochtends de wekker gaat?
“Hè wat fijn, een nieuwe dag! Ik word altijd behoorlijk positief wakker. Vroeger was dat wel anders, maar sinds ik acht uur per nacht slaap, ontwaak ik altijd zonder enig ochtendhumeur.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Dingen zoals de kop koffie die over de laptop heen valt. ’s Ochtends wil ik vaak te snel dingen doen, terwijl dat juist helemaal niet moet. Als je te snel dingen gaat doen, dan gaat er van alles fout. Met name ’s morgens.”

Heb je nog een favoriete wake-up song
“Dat wisselt wel veel, maar op het moment begin ik de ochtend vaak met Mien Nieuwe Hitsje van Syste Sneekweek.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Een fruit smoothie met spinazie, acai bessen, sinaasappelsap, banaan en natuurlijk de witte motor melk. Ook mag de koffie niet ontbreken, want ik begin mijn dag liever niet zonder.”

Hoe ben je bij het concept Necropop gekomen?
“Het is eigenlijk voortgevloeid uit een theaterstuk dat ik had geschreven. Het stuk draaide om religie en was daardoor behoorlijk zwaar. Na een paar optredens was ik er wel een beetje klaar mee. Toen besloot ik om een andere insteek te nemen en te werken rond een veel lichter onderwerp. Namelijk de dood. Ik ben vanaf dat moment gewoon naar mijn hart gaan luisteren. Wat ik nu doe, is eigenlijk daardoor vormgegeven. De kenmerkende, lage manier van zingen is ook zo ontstaan en de samenwerking met de sneue vertoning ook. Als het goed voelt, dan gaat het ook vaak goed. ”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers zou willen delen?
“Drie jaar geleden stonden we er al, maar ook dit jaar zijn wij weer op Oerol te vinden. In totaal spelen wij 36 shows op het festival en ik zou de mensen bij deze allemaal willen uitnodigen om langs te komen! Daarnaast zijn we ook van plan om voor het eerst muziek uit te brengen. Op het festival kunnen de bezoekers in plaats van een rouwkaart een zogenaamde ‘vouwkaart’ bij ons kopen. Op de kaart staat een doodskist die je kunt uitknippen, en een grasveld die je omhoog kunt vouwen. Naast dat mensen hier begrafenisondernemer mee kunnen spelen, staat er ook een downloadcode op voor twee nummers.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Ik zou tegen mezelf zeggen dat ik veel meer mijn eigen ding moet doen en minder moet twijfelen. Sinds ik meer mijn eigen richting op ga, voelt alles een stuk beter. Het twijfelen hoort er altijd wel bij als ondernemer, maar soms moet je die twijfels ook gewoon aan de kant zetten.”

Wie zou jij een keer in deze rubriek willen zien?
“Naar de morgen van DJ Friss. Hij is de voormalige DJ van Kraantje Pappie en gaat nu scratchen op onze aankomende plaat. Ik ben wel benieuwd wat hij ’s morgens uitspookt!”

Meer Start Up

Nieuwste