Dansen tot je benen zijn afgesleten en je á la The Walking Dead op je stompjes naar buiten kruipt. Dat is het beeld dat bij ons opkomt bij het woord ‘dansmarathon’. Gelukkig zijn er mensen die dat anders zien: Carrousel Danst Door bijvoorbeeld.
In het het kader van een nieuwe voorstelling organiseren het Noord Nederlands Toneel en Club Guy en Roni een 24-uurs dansmarathon. De cast slijpt op 2 en 3 februari de schoenzolen wat dunner en jij kunt gewoon meedoen.
Wij denken maar zo: een paar extra calorieën verbranden, daar wordt de gemiddelde goed gespekte Groninger niet minder van.
DATmag presenteert: tien redenen om die luie homp vlees die jij je lichaam noemt richting Machinefabriek te slepen.
1. Leedvermaak is goed vermaak
Zowel acteurs van het NNT, de dansers van Club Guy & Roni, als de muzikanten gaan een uitputtingsslag aan van een etmaal lang. Wat doet dit met een mens? Worden ze helemaal krankjorum in de kop? Storten ze ergens halverwege ter aarde? Komt dat zien. Leedvermaak is goed vermaak.
2. Inhaken of aftaaien
Reden nummertje 1 kun je direct weer vergeten: meedoen is winning. De grens bepaal je zelf, want in- of afhaken kan wanneer jij dat wilt. Het startschot klinkt op 2 februari om 21:00. Wil jij als een doordouwer de finish halen, dan moet je zorgen dat je goed bent voorbereid. Met een paar pleisters of doping naar keuze bijvoorbeeld.
We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan,
we kunnen nu niet blijven,
we kunnen nu niet langer blijven staan.
Aldus Herman Van Veen. Gelijk heeft-ie, want stilstaan is einde oefening. Hetzelfde geldt trouwens voor vallen.
3. Startschot
De voorstelling, waar deze marathon het startschot van is, is gebaseerd op de roman They shoot horses, don’t they?, over de eindeloze dansmarathons in de jaren dertig in de Verenigde Staten. Het thema: hoe komt het dat we zo graag naar het lijden van een ander kijken? Vraag dat maar aan de FC Groningen supporters.
4. De Machinefabriek
Het monumentale pand deed ooit dienst als elektriciteitscentrale. Watt maakt dat uit? Nou, het geeft de mogelijkheid tot flauwe woordspelingen. Het lijkt ons dus gepast dat je niet statisch op de bank blijft zitten, maar als de bliksem naar Carrousel gaat. 24 uur is niet niks, dus zorg voor een lange spanningsboog. Badum tss.
5. Nieuw, nieuw en nog eens nieuw
Guy Weizman is de nieuwe artistiek en algemeen directeur van het NNT. Er is een nieuw ensemble aan acteurs samengesteld. Carrousel is een gloednieuwe productie van Club Guy & Roni en het het Noord Nederlands Toneel. Nieuw, nieuw en nog eens nieuw. Een paar nieuwe knieschijven na de marathon en het feest is compleet.
6. Ook als je niet van dansen houdt
Als je een hekel aan dansen hebt, maar toch besluit te komen, ben je een beste mafkees. Maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Benen in de nek tijdens morning yoga, spoken word, miniconcerten of smartlappen zingen: De Machinefabriek biedt het allemaal tijdens de marathon. Diner en ontbijt? Ja vreetzak, ook dat.
7. Artsen met een gebrek aan grenzen
Sponsor de cast en crew, of laat je sponsoren. De opbrengst gaat niet naar Artsen die denken ‘nee, ho, stop, dat gaat me te ver’, maar naar Artsen Zonder Grenzen. Carrousel Danst Door heeft dus behoefte aan mensen die een steentje willen bijdragen aan het goede doel en een dampend etmaal.
Maak je sponsorbijdrage over naar Noord Nederlands Toneel NL76INGB0669811491, onder vermelding van ‘Artsen zonder Grenzen Carrousel24’, en de naam van de persoon die je wilt steunen.
8. Toegang is gratis
Wie binnen zuneg, of nait din? Wel sponsoren, vuile knieperts.
9. Kaartje winnen
De koningen, keizers, bazen en rauwdauwers die de 24 uur volmaken, krijgen een kaartje voor de premiere van Carrousel op 4 maart in Stadsschouwburg Groningen. Tussen de marathon en de voorstelling zitten dertig dagen. Genoeg tijd om een flink dutje te doen dus.
10. Een ode aan the city that never sleeps
Groningen en haar openingstijden: het walhalla voor uitgaanspubliek. Deze dansmarathon is voor heel even de belichaming van de nachtbrakersmentaliteit en daar wil je bijzijn. Punt uit.