Het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) viert eind oktober haar 30-jarige bestaan. Het is het op één na grootste cabaret festival van Nederland. Thom wist niet eens dat dit in Groningen plaats vindt. Hoe dan?!
Het is niet dat ik iets tegen cabaret heb, of dat ik cabaretiers niet leuk vind. Laat ik dat voorop stellen. Theo Maassen en Hans Teeuwen vond ik vroeger vet. Toch is die hele cabaret wereld aan mij voorbij gegaan de afgelopen jaren.
Hoogste tijd dus om mijn algemene kennis bij te spijkeren en mijn culturele wereld te vergroten. Ik besluit contact op te nemen met het vrolijke communicatieduo- Belle de Rode en Mila Werner van het GSCF. Zij kunnen me vast op weg helpen.
Dit zijn Belle en Mila op een vrolijke selfie
Hoi, wat is studenten cabaret?
“Het GSCF is het grootste cabaretfestival van Nederland. In de stadsschouwburg strijden zes deelnemers verspreid over drie avonden om de publieksprijs, jury of persoonlijkheidsprijs. Deze finalisten zijn overgebleven na de vijf voorrondes die we eerder dit jaar in verschillende steden hebben georganiseerd. Maar daarnaast vinden er ook gastoptredens van onder andere Martijn Koning en Peter Pannekoek plaats.”
“Wat het festival uniek maakt is dat het door en voor studenten georganiseerd wordt. De organisatie bestaat uit een groep van 9 studenten, die wordt ondersteunt door Audrey Bolder. Zij is professioneel regisseur en coacht niet alleen het bestuur, maar ook de deelnemende cabaretiers. Hierdoor groeit iedereen binnen dit traject. Dat is uniek.”
Goed verhaal. Wat kunnen we verwachten van het festival?
“Heel veel sketches, liedjes en stand up comedy.”
Wat is dan het verschil met stand-up comedy?
“Stand-up comedy is meer improviseren en reageren op de zaal. Cabaret is veel theatraler. Er wordt meer gewerkt vanuit een script. Vaak zit er meer een moraal in het verhaal dat je wil vertellen. Het kan breekbaar, maar ook heel grof zijn.”
“Daarnaast wordt er van een cabaretier verwacht dat er een liedje is. Cabaret is meer dan alleen grappen vertellen. Er is zowel muzikaliteit als humor en er wordt ook nog eens ingespeeld op de actualiteit.”
Is cabaret eigenlijk nog wel van deze tijd?
“Jazeker. Nou ja, alles gaat tegenwoordig digitaal en moet snel, snel, snel. Voor het theater moet je tijd nemen. Je gaat echt een avondje uit naar een mooie, officiële zaal. Dat lijkt misschien ouderwets, maar wij merken dat er behoefte is aan authenticiteit.”
“Bovendien hebben we dit jaar weer heel veel aanmeldingen gehad en zijn we alle drie de dagen uitverkocht. Dus het leeft zeker nog wel!”
Waar komen de deelnemers vandaan?
“Uit heel Nederland! Er komt zelfs iemand uit Antwerpen. De enige voorwaarde is dat de deelnemers als student moeten staan ingeschreven bij een studie.”
Wat kun je nou precies winnen?
“De Jury, publieks of persoonlijkheidsprijs. Die laatste wordt gegeven aan de cabaretier bij wie de jury het meeste groeipotentieel ziet. Daarnaast gaan we met de drie laatste finalisten op tour langs twaalf steden. Dat maakt dit festival bijzonder, nadat je gewonnen hebt blijven we je helpen om je naamsbekendheid te vergroten.”
Dus als je wint kan je carrière niet meer stuk?
“Wij zien onszelf als springplank voor jong cabaret-talent die hun weg nog moeten vinden naar het grote podium. Die weg kunnen wij ze bieden. Daarnaast moet je natuurlijk ook keihard werken en zelf naar optredens blijven zoeken.”
Hebben jullie een paar voorbeelden die door jullie beroemd zijn geworden?
“Ja vet veel! Jochem Myjer, Theo Maassen, Martijn Koning, Thomas Luyn en ook onze winnaar van vorige jaar, Martijn Kardol speelt nu in volle zalen.”
Wie zit er dan in de jury?
“Dat is geheim! Dat mogen we nog niet vertellen, maar het zijn zeker mensen die affiniteit en kennis van cabaret hebben. We hebben niet zomaar iemand van straat geplukt.”
Oke mysterieus, maar omdat het voor en door studenten is, wordt er dan ook nog wel een beetje gefeest?
“Tijdens het festival niet echt, maar vrijdag is het eindfeest in het theater café van de Stadsschouwburg. Daar komen DJ’s en daar gaan we echt nog even een biertje drinken. Komen jullie dan ook?”
OJA ZEKER! Heb je perskaarten?
“Uhm ja vooruit. Maar mogen wij dan nog wel even vertellen dat je tot 6 november kunt solliciteren om het bestuur van het GSCF 2017 te doen?”
DAT mag!
Het festival dat op 26, 27 en 28 oktober plaatsvind in de Stadsschouwburg is compleet uitverkocht. Wees niet getreurd, wij zijn er wel bij en zullen aan je denken. We maken er zelfs een mooi verslag van. Beter ga je na het lezen van dit artikel vast kaarten halen voor volgend jaar.