Floris Luijtelaar: ‘Echt kut als er ’s ochtends kots in de wasbak ligt’

Deze ochtend belden we de frontman van Ten Years Today wakker om te vragen naar zijn ochtendrituelen. Floris Luijtelaar vertelt ons uitgebreid over kots in de wasbak, bandleden met een vreemd slaapritme en Eurosonic.

Wat schiet er door je heen ’s ochtends als de wekker gaat?

“Over het algemeen hoef ik eigenlijk nooit de wekker te zetten, dus dat is heel erg chill. Mocht ik om een speciale redenen dat toch moeten doen, dan word ik er wel echt stront chagrijnig van. Wekkers zijn één van de ergste dingen ooit.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?

“Ik word helemaal gek als er geen eten en drinken in huis is. Helaas gebeurt dat regelmatig en dan moet ik eerst naar de Albert Heijn voor een normaal ontbijt. Naast dat het nu ’s ochtends vaak koud is, word ik ook meteen geconfronteerd met mensen die ik zo vroeg op de morgen niet echt kan handlen. Ook vind ik het heel kut als ik ’s ochtends ontdek dat er kots in mijn wasbak ligt. Met name als het niet mijn eigen braaksel is, maar van een vriend die bleef pitten!”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?

“Zonder twijfel een croissantje met kip kerrie salade. Dat is echt geweldig. Normaal gesproken neem ik er altijd een kopje koffie bij, maar sinds mijn huisgenoot de koffiepot heeft gesloopt zit dat er niet meer in.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?

“Niet echt specifiek één nummer. Mijn muzieksmaak loopt in de ochtend sowieso vrij uiteen. Soms vind ik het fijn om wakker te worden met rustige muziek van Chopin of Édith Piaf. Op andere momenten sta ik graag op met Mac Miller of The Growlers.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?

“Eerlijk gezegd vind ik dat ik nog aan het begin sta! Als ik mezelf toch een advies zou moeten geven, dan zou ik tegen mezelf zeggen dat ik iets minder enthousiast had moeten zijn. Dat klinkt misschien raar, maar als ik er nu op terugkijk kon ik af en toe iets té gedreven zijn met het hele band gebeuren.”

“Alles moest voor de band wijken, terwijl dat soms gewoon niet kon. Ik vroeg misschien te veel van mensen en had beter wat rustiger aan moeten doen.”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wilt delen?

“Op het moment zijn we bezig met het opnemen van een nieuw album. Het album gaat muzikaal gezien een iets andere richting op dan eerst. Toen we met de band begonnen waren we drie jochies op de middelbare school die er vooral van hielden om heel erg harde muziek te spelen. In zekere zin is dat nog steeds zo, maar we zijn wel meer gaan nadenken over wat we nu echt met de muziek willen overbrengen.

“Het is niet alleen maar rammen geblazen. Het duurt nog een hele tijd voordat het album uitkomt, maar in de loop van het jaar zullen we er steeds meer informatie over vrijgeven. Tot die tijd kunnen mensen onze Facebook in de gaten houden!”

Wat verwacht je van Eurosonic dit jaar?

“We doen het dit jaar qua optredens een stuk rustiger aan dan vorig jaar, maar desalniettemin heb ik er heel veel zin in! We spelen woensdagavond om 11 uur in Café Knarie en ik zou het natuurlijk heel tof vinden als mensen komen kijken.”

“Voor de rest probeer ik ook heel veel bands zelf mee te pakken. Ik ben vooral benieuwd naar het programma van de Benzinebar. Ze hebben dit jaar voor het eerst een line-up met namen als Magnetic Spacemen en St. Tropez. Dat wordt vast heel vet.”

Wie zou jijzelf in deze rubriek willen zien?

“Ik ben oprecht benieuwd hoe Simon Bleeker, de bassist van onze band, ’s ochtends wakker wordt. Hij is namelijk het grootste, niet-ochtendmens dat ik ken!”

Meer Start Up

Nieuwste