Icky Pack frontman Yorn grijpt naar de afhaalchinees

Naast een recent optreden in De Wereld Draait Door is de band Icky Pack alweer druk bezig met een nieuwe EP. Lees in deze Start-Up hoe zanger Yorn Overwijk zijn ochtenden begint!

Wat is het eerste dat er door je heen gaat als je ’s ochtends de wekker hoort?
“Het klinkt misschien raar maar één van de eerste dingen die ik doe als ik wakker ben, is mijn haar! Soms stap ik niet eens mijn bed uit, maar doe ik het terwijl ik nog in bed lig. Ook ben ik erachter gekomen dat ik een omgekeerd ochtendhumeur heb. Waar de meeste mensen chagrijnig wakker worden, stap ik vol enthousiasme en optimisme uit bed. Dit tot grote ergernis van vroegere exen, maar op tour hebben ook bandgenoot Jelmer en manager Warner er last van. Ik zal wel een uitzondering zijn, want ik heb van vrijwel nog geen enkele muzikant gehoord dat zij niet met tegenzin opstaan. Dit is nu toch niet heel erg on-rock ’n roll, hè?”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Ik heb niet het idee dat wanneer er ’s ochtends een ongelukje gebeurt, dit de hele dag tekent. Wat ik wel heel vervelend vind, is wanneer ik per ongeluk de wekker te vaak laat snoozen. De opa van mijn tour- en levensmanager zei altijd tegen hem:  ’s Ochtends laat, is de hele dag laat. Dat is een spreuk waar ik mij zeker in herken.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Om echt wakker te worden, gebruik ik nog een ouderwetse wekker. Wanneer je een liedje instelt als wekker duurt het niet lang voordat je een hekel aan dat nummer krijgt. Bij het ontbijt zet ik wel vaak wat muziek op. Meestal is dit energierijke rockabilly van Si Cranstoun, of Soul-klassiekers van Otis Redding en Sam Cooke.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Dan ga ik voor afhaalchinees! Van mezelf ben ik helemaal geen broodeter, dus ik grijp ’s ochtends al heel snel naar het avondeten van de vorige dag. Afhaalchinees is in dat opzicht echt een favoriet en ik weet zeker dat ik er nooit genoeg van zal krijgen. Er zijn weken geweest waarin ik alleen maar dat at en er elke dag evenveel van genoot. Koffie neem ik vaak pas na het ontbijt. Mijn bandgenoot Jelmer kan daarentegen absoluut niet opstaan zonder koffie. Hij komt pas zijn bed uit, als de keuken is gevuld met de lucht van vers gezette koffie.”

Wat wil je deze ochtend met de lezers delen?
“Op 3 maart hadden we de release show van onze EP Creep. Nadat wij het podium afstapten zijn we eigenlijk direct doorgerold naar de studio om aan de nieuwe EP Slither te werken. De release staat gepland voor september en het is onze natte jongensdroom om deze op vinyl uit te brengen. Hiervoor gaan we binnenkort een aantal benefietoptredens doen om de opnames en de release op vinyl te bekostigen. Mochten mensen het een tof idee vinden en ons willen helpen bij de productie van de nieuwe EP, dan kunnen ze ons boeken of bij de benefietoptredens een bijdrage in de hoed doen!”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Doe wat je zelf het aller vetst vindt en niet wat anderen leuk vinden. Voor mij zou dat een basisregel moeten zijn voor iedereen! Ik denk dat als artiest zijnde er ook een groot verschil is tussen vroeger en nu. Vroeger moest je op de radio gedraaid worden en op de televisie komen om door zoveel mogelijk mensen gehoord te worden. Tegenwoordig kun je door het internet direct je doelgroep bereiken. Ik zie televisie en radio niet langer als het belangrijkste medium voor artiesten. Op internet is zoveel aanbod. Het is meer de zaak om iets eigens te hebben, dan algemeen likeable te zijn. Je kan beter je karakteristieke eigenschappen vergroten en verbeteren, dan jezelf zo aan te passen dat je zoveel mogelijk mensen aanspreekt.”

Wie zou jij nog een keer in deze rubriek willen zien?
“Hij leeft inmiddels niet meer, maar ik zou heel erg benieuwd zijn naar de ochtenden van Mark Sandman! Hij was de zanger en bassist van de band Morphine, wat een grote inspiratiebron voor mij is. Ik vraag me af of hij ook ochtendrituelen had die zijn creativiteit vergrootten, of dat hij net als ik alleen maar oermens geluiden maakt! Ook ben ik benieuwd naar de ochtend van Torre Florim, de zanger van De Staat.”

Meer Start Up

Nieuwste