Jaap van der Velde: ‘Een morgen zonder koffie is een morgen met zorgen’

Groningers hebben de reputatie om nuchter te zijn, maar Friezen kunnen er ook wat van. Tenminste, als ze net zo als The Homesick bassist Jaap van der Velde zijn. Zijn ochtendrituelen? Broodje pindakaas, no-stress en een goede bak koffie.

Wat is het eerste waar je aan denkt, als ’s ochtends de wekker gaat?

“Niet zo veel in alle eerlijkheid! Ik begin de dag het liefst met zo min mogelijk stress en over het algemeen lukt dat aardig. Naar mijn idee is elke nieuwe dag als een schone lei.”

Wat moet ’s morgens absoluut niet gebeuren?

“Ik stoor me over het algemeen niet zo snel aan kleine dingetjes. Wel vind ik het heel irritant als de koffie op is. Als dat het geval is, en ik heb nog tijd over, dan ren ik naar de supermarkt om een pak te halen. Een morgen zonder koffie is een morgen met zorgen.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?

“Meestal zet ik een plaat op die ik op dat moment veel luister. Bij voorkeur is het niet te hard en intens. Nu luister ik veel naar het album An Electric Storm van de band White Noise. Het is hele sensuele en obscure muziek die het ’s ochtends heel goed bij mij doet.”

Als je een hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?

“Zonder twijfel koffie, fruit en een boterham met pindakaas. Het klinkt misschien saai, maar het is voor mij nou eenmaal een stabiel ontbijt en daar hou ik van.”

Als je jezelf aan het begin van je carrière zou tegenkomen, wat zou je jezelf dan meegeven?

“Pfoe, dat vind ik een lastige! Ik zou tegen mezelf zeggen dat ik vooral door moet gaan met lekker muziek maken. Naar mijn idee heb ik niet veel fouten gemaakt of dingen gedaan die ik achteraf anders had willen doen. Op zich is dit juist toch ook een goed iets?”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wilt delen?

“Op 10 maart brengen we met The Homesick onze debuutalbum uit en ter ere daarvan hebben we ook een clubtour die op 23 maart in VERA begint. We zouden het natuurlijk heel tof vinden als mensen naar onze shows toekomen!”

Als je het album in één woord zou omschrijven, wat zou je dan zeggen?

“Leuk! Nee, misschien is dat iets te bescheiden. Laten we daar toch maar ‘Super’ van maken!”

Naar wiens ochtendrituelen ben jij benieuwd?

“Ik ben wel benieuwd naar hoe Robert Lalkens (werkzaam bij het magazine Subbacultcha) zijn ochtenden begint.”

Meer Start Up

Nieuwste