Koffie onder de douche

Hij is een kunstenaar, maar laat zich niet snel in een hokje plaatsen. Muziek, taal, geluid en beeld: hij gebruikt alles om zijn kunstprojecten tot leven te wekken. Lees in deze Start-up hoe Kasper van Hoek zijn ochtend begint!

Wat is het eerste wat er in je omgaat, als de wekker gaat?
“Nagenoeg niks! Ik kom er pas vaak na drie keer snoozen achter dat ik al drie keer op snooze heb gedrukt. Ik sta dan ook op met de vraag of de mens eigenlijk wel een vrije wil heeft. Tussen het moment dat de wekker gaat en dat ik moet opstaan, weet ik dat ik uit bed moet. Ik wil dan een commando aan m’n lichaam geven, maar er gebeurt vervolgens niets. Elke ochtend begin ik dus met een filosofisch momentje.”

Wat moet er niet gebeuren?
“Dat ik iets moet gaan opruimen. ’s Ochtends is mijn oog-handcoördinatie vrij slecht. Als ik dan bijvoorbeeld de koffie omstoot en dat moet gaan opruimen, wordt het een regelrechte ramp. Het lichaam werkt zo vroeg gewoon nog niet echt mee. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.”

Als je de hele week hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Dan ga ik voor heel veel fruit, want dat eet ik ’s ochtends eigenlijk nooit. Het lijkt me eerlijk gezegd juist heel erg goed om te doen, dus vandaar mijn keuze. Daarnaast wil ik natuurlijk een goede kop koffie. Die koffie leent zich trouwens ook perfect om onder de douche gedronken te worden. Het wordt door te weinig mensen gedaan, terwijl het zo ongelofelijk tijdbesparend is. Bovendien word je tegelijkertijd van binnen én van buiten wakker. Dat is echt een prachtig gevoel.”

Leuk idee, maar komt er dan geen water in je koffie?
“Dat is iets wat mensen wel vaker zeggen. Mensen vergeten dan ook vaak dat koffie voor 97% uit water bestaat. Ik zou aanraden om de koffie iets sterker te zetten dan normaal. Als er dan water in komt, dan wordt de koffie maar een klein beetje slapper en is er niks aan de hand. Wel zou ik het afraden om koffie te drinken terwijl je je haar wast. Dat is vragen om problemen.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Vaak wat hardere gitaar muziek. Mijn buren draaien heel vaak Phil Collins ’s ochtends en ik moet daar natuurlijk wat tegenwicht aan bieden.”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject weer zou zien, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Ik zou tegen mezelf zeggen om zoveel mogelijk verschillende dingen te doen. Als je een gaaf idee hebt om iets te doen, ga het gewoon doen! De zijpaden die je neemt verrijken je wel.”

Heb je nog iets wat je deze ochtend met de lezers wil delen?
“Volgende week treed ik op bij het Orbitfest in Groningen! Het is een driedaags festival in de binnenstad van Groningen waarbij verschillende artiesten lezingen en workshops geven. Daarnaast wil ik nog even meegeven dat mensen gewoon lief voor elkaar moeten zijn.”

Wie zou jij zelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Bert Scholten! Hij speelt in bands als Earth Control en Hun Bed. Volgens mij moeten zijn ochtenden bijna een soort van magisch zijn. Ik kan me niet voorstellen dat hij negatief zijn deur uitstapt!”

Meer Start Up

Nieuwste