‘Kom toch eens van die bank af en ga eropuit!’

Wie aan ‘concertfotografie’ denkt, zegt zijn naam! Als fotograaf van onder andere Simplon en 3VOOR12 heeft hij honderden acts vastgelegd met zijn camera. Lees deze week hoe concertfotograaf Jan Lenting zijn ochtend begint!

Wat is het eerste wat er door je heen gaat, bij het geluid van de wekker?
“Meestal is dat: Shit, ik moet er al weer uit! Ik ben absoluut geen ochtendmens, dus vaak ram ik nog een aantal keer op de snooze knop, voordat ik uit bed stap.”

Wat moet er ’s ochtends absoluut niet gebeuren?
“Dat mensen meteen heel vrolijk tegen mij gaan doen. Het eerste uur nadat ik uit bed ben, moet ik gewoon even met rust gelaten worden. Iets anders, wat helaas weleens gebeurt, is dat ik veel dingen vergeet. Dan sta ik bijvoorbeeld naast de auto en dan realiseer ik me dat ik mijn mobiel ben vergeten. Zulke dingen zijn heel erg vermoeiend, vooral als je dan weer drie tappen omhoog moet.”

Heb je nog een favoriete wake-up song?
“Als ik wakker word, wil ik eerst even helemaal niets horen. Wanneer ik in de auto stap, zet ik wel vaak muziek op. Op het moment luister ik veel naar het album Slowtv van Kin.”

Als je een week lang hetzelfde ontbijt zou moeten eten, wat zou dat dan zijn?
“Eerlijk gezegd ontbijt ik zelden. Als het dan toch moet, dan ga ik voor een simpele boterham met kaas. Geen gekke dingen, zoals een uitgebreid ontbijt!”

Als je jezelf aan het begin van je carrièretraject zou zien, wat zou je jezelf dan meegeven?
“Ik zou tegen mezelf zeggen, dat ik wel wat eerder in mijzelf mocht geloven. Vanaf het moment dat ik met concertfotografie begon, hoorde ik al wel van muzikanten dat ik toffe foto’s maakte. Het heeft alleen een hele tijd geduurd, voordat ik dat zelf ook vond. Ik merk nu wel dat je met wat meer zelfvertrouwen makkelijker foto’s maakt!”

Jan_Lenting_the_Dudettes

Wat is het tofste concert dat je ooit hebt gefotografeerd?
“Poeh, dat is een lastige vraag. Wat mij betreft hoef ik niet per se alle grote acts te doen. Ik vind het heel erg leuk om beginnende bands enthousiast bezig te zien. Vaak treden die bands op in plekken waar het soms lastig fotograferen is, maar dat vind ik dan juist een mooie uitdaging!”

Heb je deze ochtend nog iets wat je met de lezers wil delen?
“Op Facebook zie ik regelmatig voorbijkomen dat mensen weer één of ander televisieprogramma, zoals The Voice of Holland bespreken. Naar mijn idee is dat ongelooflijk zonde, want er is zoveel leuke muziek buitenhuis te zien. Dus, bij deze: Mensen kom toch eens van die bank af en ga er op uit, want er wordt ongelooflijk veel leuke muziek gemaakt!”

Wie zou jij zelf een keer in deze rubriek willen zien?
“Ik zou Ruben Huizing graag een keer in deze rubriek willen zien! Hij is altijd heel erg enthousiast bezig met muziek en ik ben wel benieuwd hoe hij zijn gewone baan combineert met het organiseren van verschillende muziekpodia.”

Meer Start Up

Nieuwste