Spaak eigenaar Henrieke Wijnsma ontbijt het liefst met Tom Dumoulin op schoot

Henrieke Wijnsma is oprichter van het enige echte fietscafé van Groningen: Spaak. Een plek waar onder het genot van een kop koffie je fietsband wordt geplakt. Illustrator Erik Buikema leek het een goed idee om haar even wakker te bellen. Zo gezegd zo gedaan! Myrna belt de café-eigenaresse, maar die blijkt al lang uit de veren te zijn en druk aan het werk.  

Goedemorgen Henrieke, druk in de zaak? Heb je tijd voor een paar vragen?

Een klein beetje, valt nog mee. De koffie wordt nu door mijn collega geregeld, dus ik heb wel even de tijd.

Top. Vertel, hoe kom je op het idee om fietsen en koffie te combineren?

Mijn leven zag er een tijdje geleden heel anders uit. Ik heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd en ging daarna aan het werk in de psychiatrie. Dat was leuk, maar wel heel zwaar. Ik begon te twijfelen of ik dat mijn hele leven wilde doen.

Wielrennen is een passie van mij. In Den Haag ging ik op bezoek bij Lola Bikes & Coffee, een fietscafé. Toen wist ik dat ik dat ook in Groningen wilde opzetten. In mei 2016 gingen onze deuren open.

Een compleet andere carrière. Dapper hoor. Loopt het een beetje lekker?

Het is heel wisselend, maar het gaat zeker goed. Er komen steeds meer mensen en we krijgen steeds meer bekendheid. Dat is fijn om te zien.

Klinkt goed. Hoe zien jouw ochtenden eruit?

Mijn ochtenden beginnen met een wekker. Ik sta op rond een uurtje of zeven of acht. Daarna komt Tom Dumoulin mij nog een keer wakker maken. Dat is mijn kat. Vervolgens maak ik snel een ontbijtje en dan fiets ik naar de zaak. Koffie drink ik natuurlijk altijd daar, want dat is de allerbeste koffie.

Wat ontbijt je?

Boterham met kaas, een banaan en soms wat kwark.

Heb je ook een goede wake up song?

New York Morning van Elbow. De stem van Guy is geweldig!

Hoe ziet je ideale ochtend eruit?

Rond negen uur wakker worden, fietskleding aantrekken, goede lp opzetten en lekker ontbijten met Tom Dumoulin op mijn schoot. Wat wil een mens nog meer?

En dan meteen op de fiets?

Ik fiets meerdere keren per week. Soms om gericht te trainen, soms om even uit te waaien of om mijn hoofd leeg te maken. Maar fietsen hoort zeker bij mijn vrije dag!

Wat moeten mensen nog meer weten over Spaak?

Wij zijn natuurlijk een fietscafé, dus ik kan mij voorstellen dat mensen dan denken: “Ojee, een fietscafé. Ik heb niks met wielrennen.” Maar het gaat juist om de sfeer die er bij ons is. Iedereen is welkom. Met of zonder fiets. En als je wel een wielrenliefhebber bent, wij organiseren elke zaterdag en zondag een fietsrit van ongeveer 60 km. Hoef je niet alleen op pad.

Dat is wel gezellig. Mocht ik ooit een keer in de fiets-vibes zijn, dan ga ik ook mee. Wie is het volgende start up slachtoffer?

Emiel Driesten. Hij runt het Koffiestation. Samen met Douwe Stelpstra. Het is echt goeie koffie en ik vind het supertof om te zien hoe zij deze branderij runnen.

Ik hou wel van goeie koffie, dus ik ga ze zeker even bellen. Henrieke dankjewel!

 

Meer Start Up

Nieuwste