Mathieu Keuter van Leeuwenborg maakt heerlijk rustige straatbeelden van Groningen

Dit keer geen grafisch, minimalistisch, glitchie, ultra hipster, controversieel kunstgeweld. Nee, gewoon mooie schilderijen van het pittoreske Groningen. Ook wel een keer lekker!

Mathieu Keuter van Leeuwenborg is stadskunstenaar. Wat dat precies voor titel is en of dat überhaupt een ding is, weten we niet. Maar wij vinden het passen.

Van Leeuwenborg ken je misschien van zijn serie met Honderd Zeemansportretten.  Hij maakte, jawel, honderd schilderijen van zeebazen als: Guybrush Threepwood (Monkey Island, jwt), Sinbad de Zeeman, Wickie de Viking en de Vliegende Hollander (die van Spongebob <3) plus 96 andere fictieve- en bestaande figuren. Waarom? Gewoon, omdat hij vindt dat elk Nederlands huishouden een degelijke zeemansportret aan de muur hoort te hebben. Terecht ook.

Deze nobele serie is inmiddels voltooid. Nu schildert hij prachtige straatbeelden van Groningen. Als je er voorbij scrolt, denk je dat het screenshots van Google Streetview zijn, maar wanneer je de tijd neemt, zie je zijn tekenfilm-stijl terug. Wat ook wel fijn is dat er geen mensen worden afgebeeld. Hierdoor werkt het vervreemdend. Zo zie je de stad nooit. Het heeft een kalmte die instant op je gemoedstoestand werkt.

Tip: kruip even achter je laptop. Zet de afbeeldingen op fullscreen en ga er eens naar kijken. Je ziet geen Groningers, maar je hoort ze wel. Zachtjes. Je voelt een briesje, de warmte van de zon, of de aangename kou van een mooie dag in december. Lekker man. Enjoy.

Bekijk meer van Mathieu’s werk op zijn website.

Meer Niet te missen

Nieuwste