Writer’s Block brengt ons het grootste graffiti-evenement van het Noorden

In plaats van alwéér een dag zonnen in de tuin hebben wij iets beters voor je: Writer’s Block organiseert het grootste graffiti-evenement van het noorden in Leeuwarden op 12 tot en met 14 juli. Organisator Peter Reen brengt ons op de hoogte.

Wat begon als een babbeltje op het schoolplein eindigde in een tof event. Peter en medeorganisator Serge Hollander raken enthousiast, en ja, dan moet je aan de slag. Peter: Er zijn een heleboel van dit soort events in grote steden van de wereld, maar we misten er een in het Noorden. Als je vindt dat er iets moet gebeuren, dan moet je dat aanpakken. Dat is mijn manier van werken.”

Parkeergarage de Klanderij

Het plan stond al een tijdje, sinds 2018, maar door de drukke agenda’s van deze bazen kwam het grote event niet direct van de grond. Na een paar kleinere previews vielen ze echter al snel op bij de Culturele Hoofdstad Leeuwarden waardoor ze eind 2018 acht hele grote werken in de stad konden realiseren. Dan weet je dat je iets goed doet.

Deze zomer komt het grootste event van 12 tot en met 14 juli bij Parkeergarage de Klanderij. “We hadden een plek nodig waar dertig kunstenaars tegelijkertijd aan het werk kunnen. De directeur van de parkeergarage vond het direct een goed plan. Het gebied rondom werd door buurtbewoners als onveilig ervaren. Dit soort kunst haalt die onveiligheid weg omdat er meer beweging en bekijks komt.” Ook een sociaal doel dus.

Dikke art pieces

Van de dertig kunstenaars die de parkeergarage gaan omtoveren zijn er al een aantal bevestigd:
Daddies Nasty Sons, Ox-Alien en Pinwin, Danny Rumble, Fernando Leon, Studio Yasja en Roosart. Als die namen je niets zeggen moet je effekes de website checken want ze maken stuk voor stuk dikke art pieces.

Nog niet overtuigd? Dan geef ik het woord weer even aan Peter, die weet namelijk precies waarom je moet komen koekeloeren: “Graffiti is een fantastische kunstvorm waar helaas nog veel misconceptie over bestaat. Men denkt snel aan tags tags op plekken waar ze niet perse horen en dat hoort ook zeker bij de scene, maar er is nog een heel ander deel. Dat deel willen wij laten zien. Die parkeergarage herken je straks niet meer terug.”

Bovendien is het gewoon gratis en zijn er allemaal workshops. Geen reden om niet te gaan dus. Onze fotograaf Jasper Bolderdijk gaat er ook naartoe. Hij is heel groot, heeft een baard en een camera. Supermooi! Fotoreportage volgt.

Meer Niet te missen

Nieuwste